In de rouw om geliquideerde advocaat Derk Wiersum

Foto: pixabay

De rechtspraak heeft gehoor gegeven aan de oproep van de Nederlandse Orde van Advocaten en donderdag de vlaggen op alle gerechtsgebouwen halfstok gehangen. De orde riep de rechtbanken en advocatenkantoren daartoe woensdag op om zo de geliquideerde advocaat Derk Wiersum te herdenken.

“Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen”, verklaart de Raad voor de Rechtspraak de rouwstand van de vlaggen.

De Hoge Raad publiceerde donderdag in vijf dagbladen een rouwadvertentie voor de vermoorde strafpleiter. “Als advocaat trad hij op in vele zaken bij de Hoge Raad. Hij streed voor rechtvaardigheid en menselijkheid”, schrijft de hoogste juridische instantie in de advertentie. Hij verdedigde de kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo.

Wiersum werd woensdagochtend bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten, terwijl zijn vrouw en kinderen in de woning waren.