Burgemeester Tjapko Poppens over  Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Onder normale omstandigheden zouden we in deze tijd uitkijken naar de bijzondere dagen die we jaarlijks met het hele land beleven: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Iedereen zal begrijpen dat de evenementen en herdenkingen niet doorgaan dit jaar. Tenminste, niet in de vorm die we gewend zijn.

Want we kunnen natuurlijk wel iets doen: we mogen deze dagen niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zeker in deze voor velen zo moeilijke tijd is het belangrijk en waardevol om de doden te herdenken, stil te staan bij de bevrijding van ons land, 75 jaar geleden te vieren. Dus laten we doen wat mogelijk is om er een paar bijzondere dagen van de maken.

Dodenherdenking, 4 mei

De Dodenherdenking is voor veel mensen in Nederland een belangrijk moment in het jaar. Zeker dit jaar, nu het 75 jaar geleden is dat ons land werd bevrijd. Dat maakt het extra pijnlijk dat de herdenking niet op de traditionele manier kan plaatsvinden. In plaats van samen de doden te herdenken, herdenken we dit jaar thuis.

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam vindt plaats zonder publiek, maar wordt wel live uitgezonden door de NOS. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument, alleen in aanwezigheid van minister-president Rutte, burgemeester Halsema en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Omdat er ook in Amstelveen geen herdenkingsplechtigheid met publiek kan plaatsvinden, heeft stichting Amstelveen Oranje een andere invulling gegeven aan de Dodenherdenking. Gedurende de dag worden kransen gelegd bij het monument 40-45 aan de Amsterdamseweg. Namens het gemeentebestuur zal ik een krans bij het monument leggen. Later op de dag leggen andere organisaties een krans, alles zonder publiek. RTVA maakt een speciale herdenkingsreportage en zendt deze gedurende de dag uit.

Stichting Amstelveen Oranje nodigt in samenwerking met Platform C iedereen die een instrument bespeelt uit om vanaf 19.30 uur in de eigen tuin, balkon of vanuit het open raam stemmige muziek en om 19.58 uur het taptoesignaal te spelen. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Daarna wordt iedereen uitgenodigd thuis het Wilhelmus mee te zingen.

Bevrijdingsdag, 5 mei

Het is op 5 mei 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit bijzondere jaar was een reden om deze dag uitbundiger dan anders te vieren. Dat kan helaas niet: ook Bevrijdingsdag vieren we dit jaar thuis. Bijvoorbeeld door de ambassadeurs van de vrijheid, Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam online of via social media te volgen. En door met elkaar te delen welke gedachten en emoties we hebben bij 75 jaar vrijheid.

Alle kinderen van Amstelveense basisscholen zijn enkele weken geleden al uitgenodigd om hun eigen vrijheidsvlag te maken en een foto of filmpje van hun vlag te plaatsen op #amstelkids. Ook zijn zij uitgenodigd om mee te doen aan een gedichtenwedstrijd over vrijheid. De beste schrijvers mogen op 5 mei hun gedicht via RTVA laten horen aan Amstelveen.

Houd vol!

We leven al weken in een bijzondere en voor velen van u moeilijke situatie. Een situatie die veel van ons vraagt. Ik leef mee met iedereen die direct of indirect getroffen is door het virus of door de beperkingen waarmee we nog enige tijd moeten leven.

In het belang van onze gezondheid en de gezondheid van onze naasten moeten we volhouden. De regels zijn eenvoudig en bij iedereen bekend: blijf zoveel mogelijk thuis en houd, als u het huis uit gaat om boodschappen te doen of een ommetje te maken, altijd 1,5 meter afstand. Groepen van drie of meer personen zijn niet toegestaan. Dit geldt ook op Koningsdag en 4 en 5 mei.

We vertrouwen erop dat u zich aan de maatregelen blijft houden. Politie en de gemeentelijke handhavers blijven streng optreden tegen mensen die dat niet doen. Gelukkig houden verreweg de meesten Amstelveners zich aan de maatregelen. Ik wil u bedanken voor uw discipline, begrip en geduld. Alleen samen komen we deze crisis te boven.

Het is goed om te zien dat moeilijke omstandigheden ook het beste in mensen naar boven brengt. Mensen helpen elkaar, met kleine en grote initiatieven. Mensen houden rekening met elkaar. En mensen verzinnen creatieve manieren om het dagelijks leven dragelijker, leuker en mooier te maken. Laten we die saamhorigheid en creativiteit ook inzetten om met elkaar betekenis te geven aan deze jaarlijkse bijzondere dagen.

Ik wens u sterkte en toch ook plezier!

Tjapko Poppens
Burgemeester van Amstelveen