Glasvezelstrijd in Amstelveen: de consument wint!

Foto: nieuws

Het zal niemand in Amstelveen ontgaan zijn; niet alleen KPN was druk aan het adverteren met de komst van supersnel glasvezel maar ook de (voor velen onbekende) partij E-Fiber. En in het buitengebied is daar nog lokale partij Getnet die daar glasvezel gaat aanleggen. Hoe kan het zijn dat drie partijen tegelijk gaan aanleggen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: dat gebeurt ook niet. Een toelichting is op zijn plaats.

KPN had al sinds begin 2019 plannen om het centrum van Amstelveen te ‘verglazen’ en hiervoor ook reeds een aannemer gecontracteerd. Maar door prioriteiten elders greep E-Fiber de kans om zich met een grote mediacampagne te positioneren als alternatief voor KPN met haar oud kopernetwerk en Ziggo met haar kabelnetwerk. In haar campagne gaf E-Fiber aan dat ze dan ook ‘gratis’ het buitengebied zou aanleggen. Dit buitengebied was een speciaal geval. Zoals bijna overal is het voor de telecombedrijven niet interessant om in een buitengebied aan te leggen. Dus vragen ze de bewoners om een eigen bijdrage. Dit is een model dat prima werkt indien er voldoende aanmeldingen zijn. De bewonerscommissie van het buitengebied van Amstelveen heeft uiteindelijk gekozen voor een lokale partij uit Amstelveen: Getnet. Maar Getnet was natuurlijk niet blij met alle verwarring die E-Fiber zaaide met de boodschap over gratis aanleg in het mooie buitengebied van Amstelveen. Alle experts wisten al dat, zodra KPN zich zou melden voor Amstelveen centrum, E-Fiber zich helemaal terug zou trekken voor het centrum én het buitengebied.

En aldus gebeurde. E-Fiber had nog een laatste campagne in april maar op het moment dat KPN de eerste billboards ophing, gaf een getergd E-Fiber aan dat zij zich terugtrokken uit deze ‘ongelijke’ strijd. En zo was er ook voor Getnet weer een helder speelveld: de bewoners in het buitengebied kunnen voor een glasvezelaansluiting terecht bij Getnet.

Iedereen die een Ziggo aansluiting heeft kan de beslissing uitstellen omdat met een coax-aansluiting de internetsnelheid voor een aantal bewoners acceptabel is. Toch is de verwachting van experts dat uiteindelijk iedereen voor glasvezel gaat omdat je daarmee echt klaar bent voor de toekomst. Zeker gezien de actuele ontwikkelingen rond corona waardoor we massaal thuis videobellen, onderwijs geven en gebruik maken van zorg op afstand. Het buitengebied heeft nu dus een unieke kans op snel internet. Deze kans is wel eenmalig; zodra de aannemer weer vertrokken is, is terugkomen voor een na-aansluiting een kostbare aangelegenheid.

Uiteindelijk is er voor de consument maar één ding belangrijk: een snelle aansluiting voor een scherp tarief en bij voorkeur op korte termijn. Door de huidige coronacrisis is dat een flinke uitdaging. Toch is het Getnet gelukt om een planning te maken die erop gericht is om het buitengebied begin 2021 aan te sluiten. In het centrum van Amstelveen zal de schop niet eerder dan in de loop van 2021 de grond in gaan en zal heel Amstelveen pas in 2023 zijn verglaast. Maar dan is het ook eind goed, al goed.