Bijzondere Ontmoeting: Holocaustoverlevende Deelt Indrukwekkende Oorlogsverhalen met Schoolkinderen

06 mrt , 14:10 Nieuws
image 23 674486d6268d1

Bijzondere Ontmoeting bij Verpleeghuis Groenelaan in Amstelveen

Op een gedenkwaardige ochtend in Amstelveen vond een bijzondere samenkomst plaats bij verpleeghuis Groenelaan. Leerlingen van groep 8b van obs Piet Hein uit Amstelveen brachten een hartverwarmend bezoek aan Holocaustoverlevende Joop Levy in het verpleeghuis. Het hoogtepunt van de ontmoeting was de presentatie van de eerste versie van het 4 en 5 mei Denkboek aan de bijna 90-jarige heer Levy, waarna er een inspirerend gesprek ontstond tussen Levy en de leerlingen.

Persoonlijke Herinneringen aan de Oorlog

Joop Levy, die als kind moest onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn Joodse achtergrond, deelde zijn aangrijpende verhaal met de leerlingen. Zijn ervaringen zijn opgenomen in het Denkboek dat eerbetoon brengt aan 80 jaar vrijheid. Het educatieve boekje is specifiek gericht op basisschoolleerlingen van groepen 7 en 8 en heeft als doel om jonge generaties bewust te maken van de gebeurtenissen tijdens de oorlog.

Interactie en Geschiedenisles van Levy

Jarenlang deelde Joop zijn indringende verhalen met schoolklassen door heel Nederland. Tijdens de ontmoeting met de leerlingen in verpleeghuis Groenelaan, was er een aangrijpende interactie tussen Levy en de schoolkinderen. Levy begon met het delen van historische feiten over de oorlog en betrok de leerlingen actief bij het gesprek. Hij vertelde over de groepen die het zwaarst werden getroffen door de Duitse bezetting en over de beperkingen die Joden destijds werden opgelegd.

Familieachtergrond van Joop Levy

Joop Levy, geboren in 1935 in Varsseveld, Gelderland, deelde ook persoonlijke details over zijn onderduikperiode bij boer Ebbers in Lintelo. Hij beschreef hoe zij moesten onderduiken in een schuilhok boven een paardenstal om aan de Duitse patrouilles te ontsnappen. Levy deelde ook een aangrijpend verhaal over de periode waarin de Duitsers boven hun schuilplaats sliepen.

Educatieve Ervaringen en Blijvende Herinneringen

Na zijn ontroerende vertellingen nam Levy de tijd om met de leerlingen te praten over zijn persoonlijk vliegtuigje dat hij voor zijn achtste verjaardag kreeg tijdens de oorlogsjaren. Hij deelde hoe het vliegtuigje, gemaakt van eenvoudige materialen, nu te bezichtigen is in het Nationaal Onderduikmuseum. Na afloop bedankte juf Stephanie Joop Levy voor zijn inspirerende verhaal dat een blijvende indruk achterliet bij de schoolkinderen.

Boodschap van Vrijheid en Herdenking in het Denkboek

Het 4 en 5 mei Denkboek, een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, biedt jaarlijks duizenden leerlingen de mogelijkheid om na te denken over vrijheid, herdenking en democratie. Dit jaar staat het Denkboek in het teken van 80 jaar vrijheid en draagt het bij aan het bewustzijn en de betrokkenheid van jonge generaties bij historische gebeurtenissen. Een symbolisch eerbetoon aan de moed en veerkracht van Holocaustoverlevenden zoals Joop Levy.