Biodiversiteit in Amstelveen bevorderd door 'Maai Mei Niet' campagne

19 apr , 15:59 Nieuws
image 5 66c472e1da49c

In mei en juni heeft de gemeente Amstelveen een stap gezet richting een groenere en diverse leefomgeving door deel te nemen aan de landelijke campagne 'Maai Mei Niet'. Deze unieke actie beperkt tijdelijk het maaien op verschillende locaties, waaronder bermen, bloemweides, buitengebieden, oevers en rondom bomen. Het doel is om bijen, vlinders en andere insecten meer ruimte te bieden, wat essentieel is voor het behoud van de biodiversiteit in de regio.

Groenvisie van Amstelveen

Deze ecologische benadering sluit naadloos aan bij het maaibeleid van de gemeente, dat onderdeel is van de Groenvisie van Amstelveen. Deze visie heeft als speerpunt het versterken van de groenstructuur als natuurlijke verbindingsweg voor zowel flora als fauna. Deze stap resulteert in het ongemoeid laten van maar liefst 1.155.609 vierkante meter gras, wat overeenkomt met ongeveer 285 voetbalvelden.

Oproep aan bewoners

Wethouder Floor Gordon doet een beroep op de bewoners om ook hun steentje bij te dragen. Door delen van gazons niet te maaien, wordt de kans geboden aan bloemen en kruiden om te bloeien, wat van cruciaal belang is voor het behoud van bijen en vlinders. Dit bewustzijn en betrokkenheid van de samenleving zijn cruciaal voor het succes van dergelijke natuurbehoudsinitiatieven.

Acties voor inwoners zonder tuin

Ook inwoners zonder tuin worden aangemoedigd om deel te nemen aan het 'NK Tegelwippen'. Door tegels te vervangen door groen dragen zij direct bij aan het vergroten van groene oppervlakten in de stad. Via www.amstelveen.nl/tegelwippen kunnen geïnteresseerden zich aanmelden en gebruikmaken van de ophaalservice voor verwijderde tegels, waardoor Amstelveen niet alleen groener wordt maar ook waterdoorlatender en klimaatbestendiger.

Toekomstperspectief

Door zowel beleidsmaatregelen als individuele acties te stimuleren, hoopt de gemeente op een groener en biodiverser Amstelveen. Het succes van deze campagne zal niet alleen de leefomgeving van de huidige generatie ten goede komen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de komende generaties.