Op dinsdag 26 februari vertegenwoordigde Wethouder Marijn van Ballegooijen de gemeente Amstelveen bij de herdenking van de Februaristaking van 1941. Deze aangrijpende gebeurtenis markeert een cruciaal moment in de geschiedenis, waarbij de moed van mannen en vrouwen tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi's in bezet gebied centraal stond.
Het bewijs van onverschrokkenheid en solidariteit werd symbolisch weergegeven door het bloemstuk dat Wethouder Marijn van Ballegooijen plaatste bij het beeld van de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam. De Februaristaking was niet alleen een daad van tegenstand tegen de anti-Joodse maatregelen, maar ook het enige algemene politieke verzet in Europa tegen de nazi-onderdrukking.
De aanleiding voor de staking was de gruwelijke razzia waarbij honderden Joodse mannen werden weggevoerd naar concentratiekampen, met slechts enkelen die het gruwelijke lot overleefden. De verontwaardiging onder de Amsterdammers was terecht en leidde tot een massale werkonderbreking in de stad en ver daarbuiten.
De reactie van de Duitse bezettingsmacht op de staking was gewelddadig en brutaal. Het bevel om op stakers te schieten resulteerde in angst en onderdrukking, met talloze arrestaties en draconische straffen voor degenen die durfden op te komen voor gerechtigheid.
De Februaristaking van 1941 blijft een onuitwisbaar symbool van verzet en moed in tijden van onderdrukking, een herinnering aan de kracht van gemeenschappelijke actie tegen onrecht en wreedheid.