De herinnering aan Jetje Paerl, ook bekend als Jetje van Radio Oranje, wordt geëerd in Amstelveen. Haar aandeel in de geschiedenis van Amstelveen en de impact ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft levendig.
Jetje Paerl bezocht op 18-jarige leeftijd met haar moeder Brussel, slechts enkele dagen voor de inval van Nazi-Duitsland in Nederland. Na een reis via Parijs en Bordeaux belandde ze in Engeland, waar ze als Jetje van Radio Oranje deelnam aan het verzetscabaret 'De Watergeus' van Radio Oranje. Haar teksten, doordrenkt van moed en verzet, raakten het Nederlandse volk diep.
Na de oorlog keerde Jetje terug naar Amstelveen, waar ze in 2013 overleed. Haar dochter, Anne-Rose Mater-Bantzinger, eerde tijdens de opening van de tentoonstelling 'Amstelveen 80 jaar bevrijd' het erfgoed van haar moeder. Anne-Rose pleitte zelfs voor het hernoemen van het Dorpsplein in het Oude Dorp naar haar moeder, een eerbetoon dat de lokale gemeenschap diep raakte.
Het verhaal van Jetje van Radio Oranje leeft voort in de tentoonstelling samengesteld door Vereniging Historisch Amstelveen en René Kok, te zien in Museum Cobra tot en met zondag 4 mei. Op de laatste dag van de tentoonstelling zal historicus Paul Hoogers een indringende presentatie geven over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, ondersteund door filmfragmenten en muziek uit die tijd.
Afstammelingen en geïnteresseerden hebben de mogelijkheid om de tentoonstelling gratis te bezoeken. Bovendien opent Museum Cobra elke woensdag haar deuren kosteloos voor alle Amstelveners, waardoor deze historische schatten voor iedereen toegankelijk zijn.
De erfenis van Jetje van Radio Oranje blijft niet alleen voortleven in de geschiedenisboeken, maar ook in de harten van de Amstelveners, die trots zijn op hun heldin uit het verleden.