Nieuwe aanpak tegen rattenoverlast in Amstelveen: Habitatmanagement

19 nov , 13:30 Nieuws
image 9 66c472e1dc395

Gemeente Amstelveen pakt rattenoverlast aan

De gemeente Amstelveen stelt een nieuwe aanpak voor om rattenoverlast in de stad te bestrijden. Deze methode, genaamd 'habitatmanagement', is gericht op het voorkomen van rattenplagen in tegenstelling tot het bestrijden ervan.

Toename van de rattenpopulatie in Nederland

In heel Nederland zien we de laatste jaren een toename in de rattenpopulatie. Dit komt voornamelijk door nieuwe regelgeving omtrent het gebruik van rattengif. Hierdoor is directe bestrijding van ratten lastiger geworden. De gemeente Amstelveen gaat daarom over op habitatmanagement, met als doel de belangrijkste oorzaken van rattenoverlast weg te nemen.

Het uitvoeren van habitatmanagement

In het voorgaande jaar heeft de gemeente, in samenwerking met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), deze nieuwe aanpak getest in de Operabuurt en het Augustinuspark. Hierbij zijn ondergrondse en bovengrondse afvalcontainers en overvloedige voedselbronnen aangepakt. Gaten in funderingen en kapotte rioolbuizen zijn als nestgelegenheid voor ratten ook belicht.

Bewustwording en voorlichting bij inwoners

Nu wil de gemeente deze lessen gebruiken voor verbeteringen op het gebied van afstemming en samenwerking. Dit betreft intern tussen verschillende afdelingen binnen de gemeente en extern met partijen zoals woningcorporaties. De gemeente wil ook meer inzetten op voorlichting en bewustwording bij inwoners. Inwoners krijgen na een rattenmelding persoonlijk advies over hoe ze zelf de rattenoverlast kunnen aanpakken, zoals het opruimen van voedselresten en het onderhoud van gebouwen.

Aanpak in 2025: uitbreiding en prioritering van risicogebieden

In 2025 wil de gemeente Amstelveen de nieuwe aanpak tot uitvoer brengen in andere wijken zoals de Meander, Nicolaas Tulplaan, Klaasje Zevensterstraat en de Carmenlaan. De gemeente gaat de gebieden met het grootste risico prioriteren. Bij gebieden met een hoge prioriteit zal snel worden ingegrepen, terwijl in minder risicovolle gebieden voorlichting en preventie de belangrijkste maatregelen blijven.