Uitbreiding van 'Lang Leven Thuisflats' in Amstelveen draagt bij aan duurzaam ouder worden

31 mrt , 11:28 Nieuws
image 17 674486d6661fc

Uitbreiding van 'Lang Leven Thuisflats' in Amstelveen draagt bij aan duurzaam ouder worden

In Amstelveen wordt het aantal flats gereserveerd voor ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben uitgebreid. Het Rijk heeft extra financiële middelen vrijgemaakt voor de uitbreiding van het aantal 'Lang Leven Thuisflats' in de regio Amstelland naar zeven in totaal. Amstelveen zal twee van de vijf nieuwe locaties verwelkomen, hoewel de specifieke locaties nog niet bekend zijn. De gemeente benadrukt dat er een zorgvuldig proces zal plaatsvinden voordat de uitbreiding wordt gerealiseerd.

Duurzaam oud worden in Amstelveen

Op dit moment zijn er reeds twee 'Lang Leven Thuisflats' in Amstelveen gevestigd, namelijk de Dignahoeve/Zeelandiahoeve in Westwijk en de Kastanjeflat in Keizer Karelpark. Deze flats, gevestigd in bestaande gebouwen, beschikken over een vast team van medewerkers van woningcorporaties en zorg- en welzijnsmedewerkers. Samen met bewoners streven zij ernaar de leefomgeving zo seniorvriendelijk mogelijk te maken, met toegankelijkheid, veiligheid, zorg op maat, activiteiten en ontmoetingsruimten. Het doel is een gemeenschap te creëren waar ouderen met plezier en comfort lang kunnen wonen.

Antwoord op toenemende zorgbehoefte

De opkomst van 'Lang Leven Thuisflats' is een antwoord op de groeiende behoefte aan zorg en ondersteuning voor ouderen, vooral door de afname van bejaardentehuizen. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt het belang van deze initiatieven om ouderen langer zelfstandig te laten wonen in hun vertrouwde omgeving, zelfs bij een verhoogde zorgvraag.

Flat-coaches en sociale samenhang

Een cruciaal aspect van 'Lang Leven Thuisflats' is de aanstelling van een flat-coach die samen met bewoners hun dagelijkse uitdagingen identificeert om zo comfortabel mogelijk in hun eigen omgeving te blijven wonen. Deze aanpak, aangegeven door Langer Thuiscoach Daniëlle de Boer, plaatst de bewoner centraal en streeft naar een vaste zorgaanbieder binnen de flat voor consistente zorgverlening en sociale cohesie tussen bewoners.