In Ouderkerk is er begonnen met verbreding van de A9

Foto: rijksoverheid.nl

Vorig jaar stond vooral in het teken van de voorbereidingen van het omvangrijke project dat de komende jaren ondanks hinderbeperkende maatregelen voor de nodige overlast zal zorgen. Dit jaar wordt er aan de weg zelf gewerkt, al gaat het daarbij in Amstelveen en Ouderkerk vooral om realisatie van tijdelijke rijbanen, bruggen en afritten.

De ondergrond van de nieuwe rijstroken moet stevig genoeg zijn om verkeer erop te laten rijden. Daarom brengen ze zand, heel veel zand aan zodat de grond belast wordt en steeds een stukje inklinkt. Een jaar lang wordt elke maand ongeveer een meter zand aangebracht. Vervolgens laten ze de grond voldoende inklinken en halen we het overbodige zand weg.

Ze storten zo veel zand tot de grond stevig genoeg is. Dat zand blijft er een hele poos liggen. Uiteindelijk halen ze het overbodige zand weg en is de grond stevig genoeg om rijstroken op aan te leggen.

Vanaf 2023 verbreden ze de A9 terwijl de weg open blijft. Eerst worden aan de zuidzijde van de A9 bij Ouder-Amstel extra rijstroken aangelegd. Vervolgens schuift het verkeer een rijbaan op, zodat de noordelijke rijbaan aangelegd kan worden. Verkeer rijdt dan op 3 versmalde rijstroken.